Europa heeft de afgelopen weken de import van brandstoffen uit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten fors opgedreven. Daarmee bereidde het zich voor op de ontkoppeling van Russische brandstoffen, een sanctie die op 5 februari van kracht ging.

Tot op heden was Europa voor Rusland de grootste klant van afgewerkte brandstoffen zoals diesel, maar sinds maandag 6 februari kijkt Europa definitief naar het Midden-Oosten en de Verenigde Staten als noodleverancier van transportbrandstoffen.

Gegevens van International Energy Agency (IEA) tonen aan hoe de Russische dieselexport op een all-time high stond. In de maand december exporteerde Rusland zomaar even 720.000 vaten diesel per dag. Het merendeel daarvan naar Europa.

Gezien het embargo moet Europa nu 1 miljoen vaten ruwe olie per dag, waarvan ruim 600.000 vaten diesel, elders zien aan te kopen. Het aanvullen van onze voorraden is geen slecht idee, maar wat als die instroom van diesel dreigt stil te vallen?

Diesel is nog steeds het levensbloed van onze landbouw en distributieketen, en hoewel de golfstaten hun raffinage-capaciteit fors zijn aan het uitbreiden, blijft die voorlopig nog ontoereikend voor de toenemende vraag uit Europa.

Koeweit en Saudi Arabië zien alvast de commerciële opportuniteit en willen hierop inspelen door hun dieselproductie fors uit te breiden. Maar dat kost tijd. Daarom bestaat de vrees dat zeker tot eind 2023 beduidend minder diesel voorhanden zal zijn op de Europese brede markt.

De voorraden zitten mooi vol, ook de hubs van Amsterdam-Rotterdam-Antwerp (ARA), maar de markt belooft tot zeker eind dit jaar erg krap te worden. Om het met de woorden van de analist te zeggen: “However, we would expect to see tightening once the ban is in place.”