BRICS, de organisatie die in het Westen nauwelijks opgemerkt wordt, heeft eind augustus haar ledenaantal ruim verdubbeld – er is iets aan de hand.

Het lijkt meer regel dan uitzondering te zijn dat de belangrijkste veranderingen in de geschiedenis van financiële systemen ofwel volledig onopgemerkt blijven, ofwel dat het grote deel van het publiek – inclusief financiële experts en investeerders – het belang van dergelijke transformaties niet begrijpt, meldt Voice of Russia.

Er zijn verschillende voorbeelden voor deze bewering: Op 23 december 1913 nam de Senaat de Federal Reserve Act aan en ondertekende president Woodrow Wilson deze. De FED, die net zo “federaal” is als “Federal Express”, een privébank waarvan het aandeelhoudersregister niet openbaar is, regeert de wereld sinds 1913. De datum van 23 december is verstandig gekozen omdat het publiek en de meeste politici te veel betrokken waren bij Kerstvoorbereidingen om te beseffen dat deze gebeurtenis de orde van Amerika en daarna de wereld voor altijd zou veranderen.

Toen Richard Nixon op 15 augustus 1971 “tijdelijk” het gouden raam sloot, werden de tv-shows op zondagmiddag onderbroken – onder meer de tv-serie “Bonanza” – om het Amerikaanse volk op de hoogte te stellen van zijn besluit. Hoewel deze gebeurtenis de Nixon-schok werd genoemd , leken mensen het belang van deze daad niet te begrijpen.

Ten slotte slaagde de beroemde briljante Henry Kissinger erin om in 1974 een deal te sluiten met koning Faisal van Saoedi-Arabië, die de VS onbeperkte financiële en dus geopolitieke macht gaf door de oprichting van de Petrodollar, waarmee het gevaar werd uitgebannen dat voortkwam uit een Amerikaanse dollar die werd gesteund door niets, door het te steunen met Amerikaanse militaire macht in ruil voor vrijwel onbeperkte investeringen in Amerikaanse obligaties.

Nu, op 22 augustus, kondigde BRICS, een organisatie die niet veel aandacht krijgt in de westerse media, aan dat, afgezien van de vijf landen waarvan de initialen haar naam gaven (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika ), verwelkomde BRICS zes nieuwe leden (Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) om zich per 1 januari 2024 bij BRICS aan te sluiten; daarom worden BRICS BRICS 11.

Laten we in dit artikel eerst snel kijken naar enkele feiten & cijfers over BRICS 11. Daarna gaan we dieper in op de geschiedenis van het huidige financiële systeem en hoe het is geworden. Daarna zullen we de geschiedenis van het huidige financiële systeem en zijn wording in detail verkennen om het belang ervan voor de macht van de VS in de periode van de Tweede Wereldoorlog tot nu te waarderen.

Vervolgens zullen we kijken naar de manier waarop de VS misbruik maakten van de inherente privileges van dit systeem, wat één van de redenen is die tot de huidige opkomst van de BRICS heeft geleid. Ten slotte zullen we proberen de vraag te beantwoorden of de gebeurtenissen van augustus 2023 het potentieel hebben om de wereld te veranderen of dat het weer een vruchteloze poging van opkomende marktlanden zal zijn om in opstand te komen tegen het Collectieve Westen.

Oorsprong van de BRICS

De term BRIC werd bedacht door Goldman Sachs-econoom Jim O’Neill in een artikel uit 2001 waarin hij het toekomstige economische potentieel van Brazilië, Rusland, India en China uitlegde.

In 2006 kwamen de BRIC-landen voor het eerst bijeen in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York. In 2009 vond een eerste formele bijeenkomst plaats in Jekaterinenburg. Het doel van deze aanvankelijk losse gemeenschap was het verbeteren van de samenwerking tussen haar leden. In 2010 sloot Zuid-Afrika zich aan, waardoor deze organisatie sindsdien BRICS heet. In augustus is het aantal leden meer dan verdubbeld en we zullen het nu BRICS 11 noemen.

Cijfers

Met betrekking tot de belangrijkste economische indicatoren zoals bevolking, bbp (PPP), olie-, aardgas- en goudproductie laten naakte cijfers zien dat BRICS 11 veel sterker is met betrekking tot elk van deze indicatoren dan G7 (Tabel 1).

Deze cijfers op zichzelf zouden een wake-up call moeten zijn voor alle mensen, experts, politici en investeerders die nog steeds lijken te geloven dat het voldoende is om de financiële wereld vanuit een puur westers perspectief te beoordelen.

Er zijn een paar punten waarop ik de aandacht van de lezers zou willen vestigen met betrekking tot de manier waarop deze naakte cijfers gelezen en geïnterpreteerd kunnen en moeten worden. Ik ben mij er echter volledig van bewust dat ik u slechts een glimp van de werkelijkheid kan geven en deze oefening hierin is inderdaad van zeer beperkte aard.

Wat het bbp betreft, gebruik ik voor koopkracht gecorrigeerde cijfers. Waarom? – Als je de Amerikaanse dollar als maatstaf gebruikt om het bbp te meten, stel jezelf dan de simpele vraag: als ik de financiële impact wil meten, maakt het dan uit of een Big Mac bijvoorbeeld op één plek in Amerikaanse dollars twee keer zoveel kost dan in de andere? – Naar mijn mening wel. De Big Mac Index zou reden genoeg moeten zijn om PPP-gecorrigeerde cijfers te gebruiken bij het vergelijken van de BBP-cijfers. De reden dat westerse media de niet-gecorrigeerde cijfers gebruiken is pure marketing om de devaluatie van de Amerikaanse dollar te maskeren en sterker te lijken dan hij is – propaganda.

Wat betreft de cijfers over de olieproductie moeten we bij de beoordeling ervan rekening houden met de volgende feiten: Ten eerste zijn de VS, hoewel de VS nog steeds de grootste olieproducent ter wereld zijn met een aandeel van ongeveer 18% van de wereldproductie, ook de grootste olieconsument -meer dan 20% van de wereldconsumptie. Daarom zijn de VS op dit moment niet eens in staat om hun eigen consumptie te dekken. Ten tweede hebben de grote olieproducerende leden van BRICS 11 een grote invloed – of beter gezegd – controle over de OPEC. Daarom zal BRICS 11 ook de OPEC regeren en daardoor de prijs en distributie van olie controleren, die niet zonder goede reden de bijnaam ‘Zwart Goud’ heeft gekregen. Ten derde zijn de productiekosten van Amerikaanse olie ongeveer 2,5 keer hoger dan de productiekosten van Saoedische olie.

Wat betreft aardgas moet worden opgemerkt dat met de toetreding van Iran tot de BRICS-landen de twee grootste aardgasproducenten ter wereld gezamenlijke leden van de BRICS-landen zijn: Rusland en Iran. De grootste niet-BRICS-gasproducent is het (nog steeds) met de VS verbonden Qatar. BRICS is daarom inderdaad ook een krachtpatser op het gebied van aardgas.

Wat betreft goud moet kort gezegd worden dat China en Rusland respectievelijk nummer 1 en 2 zijn wat betreft de mondiale goudproductie. Goud noem ik hier omdat de kans groot is dat – ergens in de toekomst – goud opnieuw een belangrijke rol zal spelen in toekomstige geldsystemen, omdat het de enige manier is om centrale bankiers te disciplineren die sinds 1914 eigenlijk maar één ding hebben gedaan: geld drukken, waarbij de Amerikaanse dollar wordt gedevalueerd en op cynische wijze wordt beweerd de munt te beschermen. Er zijn veel mensen in het Westen die beweren dat goud er niet toe doet. Deze mensen begrijpen de geschiedenis van de afgelopen 4.000 jaar niet, waarin goud altijd koning was. Het loutere feit dat Nixon de gouden standaard heeft afgeschaft om een ​​faillissement te voorkomen is geen goed argument tegen goud, maar zou er wel een in het voordeel moeten zijn.

Bretton woods

Om het belang van de vrij snelle ontwikkelingen rond de BRICS en de grondgedachte daarachter te begrijpen, zullen we kijken naar het huidige systeem van het financiële korset dat de VS zo aan de rest van de wereld heeft opgelegd. Hoe hebben de VS een dergelijke dominantie bereikt, hoe heeft de hegemon zich sindsdien gedragen, en ten slotte: de waarschijnlijkheid van een verandering van het systeem.

In 1944 bereikten de Amerikanen het toppunt van hun macht. Zij domineerden samen met de Russen de oorlogsinspanningen, bezaten 22.000 ton goud en de Amerikaanse industrie produceerde 70% van de geproduceerde goederen in de wereld. Zo ziet volledige dominantie eruit: militaire dominantie, industriële dominantie en goud – hij die het goud heeft, bepaalt de regels.

Bovenop deze feiten overtuigden de Amerikanen – zoals altijd – als onbetwiste meesters van de marketing, de Europeanen ervan te geloven dat het feitelijk de VS waren die Europa bevrijdden van de kwaadaardige heer Hitler. Dit was een diplomatieke meesterzet, aangezien harde feiten en cijfers duidelijk aantoonden dat de Russen het grootste deel voor hun rekening namen bij de bevrijding van Europa van de nazi’s. De Russen hebben de Duitse Wehrmacht in het Oosten gedecimeerd en daarbij ongeveer vijf keer meer Duitse soldaten gedood dan alle westerse bondgenoten samen aan het westfront. Juist dit vermogen tot marketing en misleiding door de Verenigde Staten zou hen tot op de dag van vandaag goed van pas komen.

Tegenover zo’n overweldigende macht, gebaseerd op de drie pijlers: militaire macht, industrie en goud, maakte de hele rest van de wereld – of het nu vriend of vijand was – geen enkele kans om enige noemenswaardige invloed uit te oefenen op het beïnvloeden van de Amerikaanse bedoelingen.

Het Bretton Woods-systeem was dus een emanatie van absolute Amerikaanse macht en niet – zoals in de geschiedenisboeken wordt geschetst – een mechanisme waarover door de zegevierende machten van de Tweede Wereldoorlog werd onderhandeld in een sfeer van vriendschappelijk partnerschap.

Bretton Woods bezegelde ook de ondergang van het Britse Rijk door de Amerikanen absolute macht te geven door de valuta’s van 44 lidstaten te koppelen aan de Amerikaanse dollar, die op zijn beurt de enige munt ter wereld werd die door goud werd ondersteund.

Het Britse rijk waar de zon uiteindelijk onderging, stelde een systeem voor dat de introductie inhield van een internationale afwikkelingsvaluta genaamd de Bancor. Dit idee van John Maynard Keynes voorzag dat de Bancor zou worden gebruikt als een internationale rekeneenheid waaraan de deelnemende valuta’s zouden zijn gekoppeld. De waarde van de Bancor zelf zou worden ondersteund door goud. De door goud gesteunde Bancor als rekeneenheid zou hebben gediend. Een eerlijk systeem dat landen met verdiensten een kans geeft, leidend tot een multipolaire wereld. Een multipolaire wereld was echter het laatste wat de Amerikanen wilden opbouwen – ze wilden de hegemon worden en hun doel bereiken; de Britten hadden geen enkele kans met hun – naar mijn mening – geweldige idee.

Het Bretton Woods-systeem gaf alle lidstaten het contractuele recht om de Amerikaanse dollar die ze aanhielden om te wisselen voor fysiek goud tegen een vaste koers van 35 dollar per ounce goud. Daarom had het Bretton Woods-systeem de Amerikanen moeten dwingen zich gedisciplineerd op begrotingsgebied te gedragen, zodat alle lidstaten het vertrouwen in de Amerikaanse dollar zouden behouden in de overtuiging dat de Amerikaanse dollar inderdaad zo goed was als goud.

De Amerikanen bekommerden zich als wereldmacht en hegemonist echter niets om de belangen van hun partners en drukten vanaf de jaren zestig steeds meer Amerikaanse dollars om de oorlog in Vietnam en het Great Society-project, geïnitieerd door president Johnson, te financieren.  Zowel de kosten van de oorlog in Vietnam als het Great Society Project, het grootste sociale programma van de VS tot dan toe, met als hoofddoel het volledig uitbannen van armoede en raciaal onrecht, liepen volledig uit de hand.

De Fransen waren de eersten die beseften dat de Amerikaanse dollar aan waarde aan het verliezen was als gevolg van het drukken van Amerikaans geld en begonnen hun contractuele recht uit te oefenen om hun Amerikaanse dollars in te wisselen voor fysiek goud. Anderen volgden dit voorbeeld. De enorme goudvoorraad van de Amerikanen smolt weg als boter in de zon. Terwijl de VS aan het eind van de oorlog ruim 22.000 ton goud bezaten, was dat in 1971 nog maar ruim 8.000 ton.

Op 15 augustus 1971 onderbraken alle grote televisiestations in de VS hun zondagmiddagprogramma’s en sprak president Nixon de natie toe. Hij beweerde dat de speculanten een totale oorlog voerden tegen de Amerikaanse dollar en dat hij daarom opdracht had gegeven de Amerikaanse dollar tegen deze speculanten te verdedigen. Hij informeerde het Amerikaanse volk dat hij de schatkist opdracht had gegeven de inwisselbaarheid van de Amerikaanse dollar in goud tijdelijk op te schorten.

Dit klonk allemaal erg patriottisch, maar het was een regelrechte leugen. De speculanten die Nixon hekelde, waren feitelijk lidstaten van het Bretton Woods-systeem die zich hadden gerealiseerd dat de Amerikanen hen hadden opgelicht en slechts hun contractuele recht uitoefenden om een ​​vernederende Amerikaanse dollar in goud te ruilen, zoals bepaald in de Bretton Woods-overeenkomsten. Nixon pleegde dus niets minder dan contractbreuk. De leden van Bretton Woods werden bedrogen en bleven op hun papieren dollars zitten, omdat ze hun contractueel vastgelegde goud niet konden krijgen.

Petrodollar – een exorbitant voorrecht

De misleide leden van Bretton Woods besloten geen oorlogsverklaring aan de Amerikanen te overhandigen, maar zwegen als schapen en staken een vuist in hun zakken. Waarschijnlijk geloofden ze dat de Amerikanen hun eigen graf hadden gegraven door het verdrag te schenden.

Met de briljante Henry Kissinger hadden ze echter geen rekening gehouden. De man werd door Richard Nixon op Mission Impossible gestuurd om de Dollar te redden. Kissinger overtuigde de Saoedische koning Faisal ervan zijn olie uitsluitend in Amerikaanse dollars te verkopen en de opbrengsten in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen. In ruil daarvoor beloofde de slimme Henry Faisal militaire bescherming. Andere landen en grondstoffen volgden. Net als Houdini bevrijdde Kissinger de VS uit een penibele situatie door het onmogelijke mogelijk te maken. Missie volbracht: de Petrodollar was geboren.

Nu bijna de hele wereld één munteenheid – de Amerikaanse dollar – gebruikt voor bijna alle handelsactiviteiten, zijn alle landen verplicht deze munteenheid in reserve te houden om hun rekeningen te betalen. Deze landen houden de reserves niet in contanten aan, maar beleggen ze in Amerikaanse staatsobligaties om rendement te behalen op hun reserves. Zo wisten de Amerikanen de grootste obligatiemarkt ter wereld te creëren. Opgemerkt moet worden dat de Amerikaanse dollar een product is als elk ander product, waarvan de prijs onderworpen is aan de wet van vraag en aanbod. De Amerikaanse dollar wordt niet gekocht omdat het op zichzelf een goede investering is, en de meeste kopers kopen ook geen Amerikaanse producten. Nee, er zijn Amerikaanse dollars nodig om vrijwel elk product over de hele wereld te kopen. Dit versterkt op ongerechtvaardigde wijze de prijs van de Amerikaanse dollar. Waarom onterecht? – Andere landen moeten iets produceren dat de moeite waard is om te kopen en dat stand houdt op de wereldmarkt om hun valuta waardevol te houden – de VS hoeven dat niet.

Als nu de hele wereld Amerikaanse dollars moet aanhouden en deze in Amerikaanse staatsobligaties moet aanhouden, financiert de Amerikaanse overheid zichzelf heel goedkoop omdat de prijs van Amerikaanse obligaties niet afhankelijk is van de kracht van de Amerikaanse economie, maar gebaseerd is op verplichte opkopen vanwege het Petrodollar-systeem – ingenieus.

Om het maar bot te zeggen: de VS konden zich dus vijftig jaar lang alles veroorloven, omdat de rekeningen door anderen werden betaald. Stel je een man voor die gaat winkelen met een creditcard zonder limiet. Hij heeft een grote mond, koopt alles wat hij wil en betaalt nooit de creditcardrekening, maar is het geld verschuldigd aan degenen die hem de goederen verkopen; laatstgenoemden krijgen nooit betaald, maar ontvangen alleen een schuldbekentenis.

Alleen dankzij dit – voor de VS – briljante systeem waren de Amerikanen in staat hun begrotingstekorten op te voeren tot niveaus die alleen maar als verbijsterend kunnen worden omschreven: toen Roland Reagan aantrad, bedroeg de Amerikaanse schuld minder dan 1 biljoen, nu staat deze op ruim 33 miljard. biljoen. Elk ander land zou zijn ingestort omdat niemand geld in zo’n zwart gat zou durven stoppen – maar de hele wereld moet Amerikaanse dollars blijven kopen vanwege het Petrodollar-systeem. Nu weten we dus hoe de VS ruim vijftig jaar lang een levensstijl konden cultiveren ten koste van anderen die op geen enkele manier correleert met de prestaties van zijn economie. Deze geweldige levensstijl is alleen gebaseerd op de dwang van de rest van de wereld om Amerikaanse dollars aan te houden. Giscard d’Estaing noemde dit voordeel terecht een exorbitant voorrecht.

Petrodollar, een geopolitiek machtsinstrument dat door de VS wordt misbruikt

Als het om het behoud van hun privileges ging, toonden de VS weinig preutsheid als iemand het waagde zich los te maken van het Petrodollar-regime. In de recente geschiedenis kunnen twee voorbeelden worden genoemd. We herinneren ons allemaal de tweede oorlog in Irak, toen werd beweerd dat Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte en dat dit de VS in gevaar bracht. Ondanks een ondubbelzinnig rapport van de VN dat er geen massavernietigingswapens bestonden of zelfs maar een enkele aanwijzing dat ze bestonden, vielen de Amerikanen Irak toch aan om de wereld te verlossen van de kwaadaardige Saddam Hoessein en vrede en vrijheid voor de Irakezen te brengen. Een grote leugen. Massavernietigingswapens waren in Irak niet te vinden; een half miljoen burgers werden gedood – hun familieleden waren zeker opgetogen over dit soort democratische geschenk dat de VS hen oplegden. De reden voor de oorlog in Irak was een andere: de Petrodollar. Saddam Hoessein – we hoeven hier niet stil te staan ​​bij zijn kwaliteiten als mens – wilde zijn olie niet alleen in Amerikaanse dollars verkopen, maar ook in euro’s. Dat was zijn doodvonnis. Iedereen die het tegendeel beweert, is slecht geïnformeerd, naïef of liegt. De feiten liggen op tafel.

President Gaddafi regeerde decennialang met sterke hand over Libië. Hij maakte van Libië het rijkste land van Afrika met een uitstekende infrastructuur. Of kolonel Gaddafi een weldoener was of niet, is ook geen onderwerp van deze discussie. Gaddafi had ook een plan om weg te komen van de Amerikaanse dollar: hij wilde de Gouden Dinar creëren om Afrika te bevrijden van de ketenen van de Petrodollar. Ook dit viel niet in goede aarde bij de Amerikanen. Het resultaat was een dode Gaddafi en een volledig verwoest land.

Deze twee voorbeelden brengen ons bij de geopolitieke macht die de VS uit de Petrodollar put. Het is belangrijk om te weten dat alleen de Amerikaanse Federal Reserve daadwerkelijk Amerikaanse dollars kan aanhouden. Elke bank ter wereld die rekeningen in Amerikaanse dollars aanbiedt, heeft uiteindelijk alleen een boeking voor een bedrag in Amerikaanse dollars en een contractuele vordering op de Amerikaanse centrale bank. Dit verklaart ook dat elke betaling in Amerikaanse dollars via de VS gaat. De Amerikanen kunnen dus in hun eentje elke partij – of het nu een land of een individu is – afsnijden van de Amerikaanse dollar, of de bezittingen van een partij in Amerikaanse dollars bevriezen of in beslag nemen.

De VS gebruiken dit instrument systematisch sinds de Tweede Wereldoorlog, waarbij landen het waard geacht worden om gestraft of economisch vernietigd te worden, bijvoorbeeld de VS sancties tegen Cuba gedurende meer dan 60 jaar of Iran gedurende meer dan 40 jaar.

Dit gebruik van geweld werd door de VS gerechtvaardigd met de meest flauwe argumenten als communisme, terrorisme, oorlogsmisdaden etc. Of de beschuldigingen waar waren of niet, is volkomen irrelevant, omdat de rechter in de VS zit en de wettelijke basis geweld is. Afhankelijk van het decennium waarin je leeft, krijg je het etiket communist, terrorist of drugsdealer als je het lef hebt om het niet eens te zijn met de hegemon. En de schoothondjes zoals de Europese ‘heersers’ zijn het met het rijk eens en dienen als gewillige assistenten.

Wanneer de Amerikanen dergelijke sancties opleggen, bedreigen zij regelmatig iedere partij die zaken doet met de gesanctioneerde partij ook met sancties. Deze zogenaamde secundaire sancties werken omdat de meeste internationale zaken in Amerikaanse dollars worden afgehandeld en de respectieve bedrijven – banken, kopers van grondstoffen, industriële leveranciers – geen andere keuze hebben dan hieraan te voldoen.

Veel mensen in de wereld zijn van mening dat de VS zich niet eerlijk gedragen tegenover de rest van de wereld en volledig misbruik maken van hun exorbitante privileges die zij bezitten met de Petrodollar.

De trigger voor de aanval op de petrodollar

Dit beëindigt onze reis in de wereld van de Petrodollar en brengt ons bij de redenen waarom de BRICS afscheid willen nemen van de Amerikaanse dollar, nu de VS hun doel hebben overschreden. Na het begin van de Russische invasie van Oekraïne heeft het Westen, onder leiding van de VS, Rusland niet alleen geslagen met een golf van sancties die zijn gelijke in de geschiedenis niet kent, maar heeft het ook de deviezenreserves van de Russische Centrale Bank bevroren. Kort daarna begonnen discussies over wat het Westen met de fondsen wilde doen. Na de bevriezing wordt er nu over de overval gesproken.

Ik ben ervan overtuigd dat de VS met de bevriezing van de reserves van de Russische Centrale Bank een reactie teweegbracht die ze niet hadden verwacht. Grote landen als India en China raakten plotseling bezorgd dat de bevriezing van de tegoeden van de Russische Centrale Bank een precedent zou scheppen en ook hen zou kunnen overkomen, vooral in de meer dan gespannen geopolitieke situatie van vandaag, waarin iedereen die er om geeft gemakkelijk kan waarnemen dat de strategie om Rusland te verzwakken slechts een voorbereiding is op de strijd die de VS tegen China zullen voeren. Dit is ook de reden dat BRICS het proces lijkt te versnellen. Naast de huidige 11 leden van de BRICS hebben zich nog ongeveer 40 landen aangemeld om lid te worden.

Gevolgen

We hebben nu gezien dat de macht van de VS en het lot van hun economisch welzijn heel erg afhangen van de Petrodollar en dat het Amerikaanse leiderschap zich heel goed bewust is van dit feit en iedereen verplettert die het waagt om de Amerikaanse dollar niet te gebruiken in de internationale handel.

Naar mijn mening miskent de Amerikaanse regering echter haar eigen invloed om andere landen op dit moment angst aan te jagen. Het Petrodollar-systeem werkt alleen zo feilloos als in het verleden, zolang de VS in staat waren de wereld onder controle te houden met louter dreigementen, die – zo nu en dan – kinetisch werden uitgevoerd, zoals het geval was met Irak en Libië. De beschamende terugtrekking uit Afghanistan heeft er echter niet toe bijgedragen dat de VS werden gezien als de militaire macht die zij graag beweren te zijn. Het verlies aan invloed op Saoedi-Arabië en Iran is een pijnlijk geopolitiek teken voor het Amerikaanse buitenlandse beleid. De vrede die tussen Saoedi-Arabië en Iran en vervolgens tussen Saoedi-Arabië en Syrië is bereikt, is niet alleen een economische ramp voor de VS als het om olie gaat, maar ook als een geopolitieke catastrofe als het gaat om de Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten. Met deze vredesmissies zijn de VS beroofd van hun mogelijkheden om de strategie van verdeel en heers uit te voeren, omdat de VS deze landen niet meer kunnen manipuleren en het lijkt erop dat de VS niet meer gevreesd worden. Als groep zijn de landen in het Midden-Oosten te machtig geworden en verkopen ze hun grondstoffen in andere valuta dan de Amerikaanse dollar – een scenario dat nog maar een paar jaar geleden volkomen ondenkbaar was.

BRICS 11 zal één onmiddellijk gevolg hebben: hun leden zullen de Amerikaanse dollar niet gebruiken bij onderlinge handel. Dit is een enorm probleem voor de VS omdat deze landen hun dollarbezit zullen verminderen en daardoor wordt de herfinanciering van de Amerikaanse begroting een probleem, wat leidt tot hogere rentetarieven, wat op zijn beurt leidt tot hogere inflatie en een verdere verzwakking van de Amerikaanse dollar omdat wat niet kan worden opgehaald op de internationale markten, moet worden gedrukt.

De veelbesproken introductie van een nieuwe afwikkelingsvaluta op basis van goud binnen de BRICS is geen noodzakelijk element voor de-dollarisering. Een dergelijke introductie stuit op aanzienlijke hindernissen, mede vanwege de heterogeniteit van de BRICS-leden. De gevolgen voor de Amerikaanse dollar zullen echter onmiddellijk en problematisch zijn voor de VS.

We hebben de enorme macht van de Verenigde Staten sinds de Tweede Wereldoorlog uitgelegd. Het is naar mijn mening een mythe dat de Amerikaanse hegemonie gebaseerd is op militaire macht. Veel belangrijker is hun financiële hegemonie, die – althans tot nu toe – de VS in staat stelde de wereld min of meer te controleren met een relatief klein leger en negen groepen vliegdekschepen die regelmatig, bij wijze van machtsvertoon, kleine landen bombarderen die niet over luchtmachten of luchtverdedigingssystemen beschikken om een ​​kans te maken tegen de Amerikaanse strijdkrachten. De hele Amerikaanse macht is gebaseerd op de Petrodollar – dat is mijn overtuiging.

Conclusie

Er zijn auteurs die een snelle ondergang van de Petrodollar en daarmee van de Amerikaanse financiële hegemonie voorspellen, wat op zijn beurt zal leiden tot de ondergang van de VS als de onbetwiste geopolitieke wereldleider. Feit is dat een substantieel deel van de wereld het gebruik van de Amerikaanse dollar in de handel zal vermijden. Deze ontwikkeling is al begonnen. De trend is dus gezet. Het is naar mijn mening echter onmogelijk om enige voorspelling te doen over de snelheid en timing van deze trend. Het verkondigde doel van de BRICS en andere organisaties uit het Mondiale Zuiden, zoals SCO, EEU, de Arabische Liga en de OPEC, is het opbouwen van een multipolaire wereld. Dit lijkt een realistisch doel. Men moet er echter ook rekening mee houden dat hoe groter deze organisaties worden, des te heterogener zij worden en de moeilijkheid van de implementatie van een gemeenschappelijke handelwijze zal toenemen naarmate het aantal respectieve leden groter wordt. Ten slotte zou ik de aandacht willen vestigen op een historisch feit waar veel mensen zich niet van bewust zijn. Toen de VS op het hoogtepunt van hun macht waren en Bretton Woods aan de rest van de wereld opdrongen, duurde het nog twaalf jaar voordat de Amerikaanse dollar in de internationale handel in 1956 het Britse pond inhaalde. Sommige trends zijn misschien onomkeerbaar – maar dat kost tijd.